De belangrijkste manier om een goed uurtarief te bepalen is een achterwaartse berekening. Je start met het bedrag dat je jezelf elke maand wil uitkeren en het aantal uren dat je per week kan/wil werken. Van uit die uitgangspositie kun je je vast en variabele kosten berekenen en je reservering voor de Inkomstenbelasting.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren van belang:

  • Concurrentie:: deze tarieven geven je in ieder geval een leidraad voor je eigen tarief. Houdt hierbij wel rekening met de marktwaarde van je concurrenten.
  • Opdrachtgevers: voor vaste opdrachtgevers is het niet ongebruikelijk een lager uurtarief te rekenen dan voor incidentele opdrachtgevers. Je bent immers verzekerd van werk en dat is ook wat waard. Daarnaast kun je ook werken met een vaste prijs/projectprijs of op basis van nacalculatie.
  • Minimum benodigde uurtarief: hoeveel moet je verdienen om het hoofd boven water te houden? Dit is je minimum benodigde uurtarief. Hiervoor is inzicht nodig in je persoonlijke en zakelijke vaste lasten.
  • Aard, omvang en urgentie opdracht: bij opdrachten die snel af moeten zijn, kun je vaak een hoger uurtarief rekenen. Ook zaken als overwerk, weekendwerk, duur van de opdracht en reiskosten zijn van invloed op je uurtarief. Evenals je relatie met de opdrachtgever. Gaat het om een opdracht in de non-profitsector of om een opdracht voor een commercieel bedrijf? Is het een eenmalige opdracht of kun je meer opdrachten verwachten?

Wil je snel voor jezelf het uurtarief berekenen? Kijk dan eens bij mijn collega Daphne voor de Tariefberekenaar!