Inkomstenbelasting

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over je ‘winst uit onderneming’ of je ‘inkomsten uit overig werk’ (zo noemt de belastingdienst je winst als je niet voldoet aan de fiscale criteria voor het ondernemerschap). Om te zorgen dat je zo veel mogelijk van je inkomsten overhoudt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als het urencriterium, aftrekposten en de voorlopige schatting en aanslag.

Werken als zelfstandig ondernemer heeft als voordeel dat je gebruik mag maken van fiscale aftrekposten, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Met die aftrekposten kun je je belastbaar inkomen verlagen en hoef je dus minder belasting te betalen. Aan het gebruik van aftrekposten zijn echter voorwaarden verbonden.

ZZPerfect is op de hoogte van alle aftrekposten en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden en zal zoveel mogelijk gebruik maken van de aftrekposten om ervoor te zorgen dat jij als ondernemer zoveel mogelijk geld overhoudt. Echter is ZZPerfect hier afhankelijk van de door jou opgegeven informatie. In januari zal ZZPerfect je een overzicht sturen van de informatie die we nodig hebben om je inkomstenbelasting aangifte te verzorgen.

Tip…
Om er zeker van te zijn dat je altijd je belasting kan betaling (dus zowel je OB als je IB) adviseren wij je om minimaal 30% van iedere verkoopfactuur (dus die jij verstuurd aan je klanten) achteruit te zetten. Over het algemeen heb je dan altijd voldoende om je belastingen te kunnen voldoen.

Checklist 2016
Wil je weten welke informatie je allemaal nodig hebt voor het opstellen van je jaarrekening en het doen van de Inkomstenbelasting?
Download hier de Checklist 2016 om te zien welke informatie je dient te verzamelen.

Zelfstandigen- en startersaftrek

De zelfstandigen- & startersaftrek zijn mogelijke aftrekposten waar jij recht op hebt zal zelfstandig ondernemer. Deze aftrek kan niet meer bedragen dan het bedrag van de winst voor de ondernemersaftrek. Als je ook in aanmerking komt voor de startersaftrek geldt deze beperking niet. Uiteraard stelt de belastingdienst ook voorwaarden aan deze aftrekpost.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek:

  • De belastingdienst ziet je als ondernemer;
  • Je voldoet aan het urencriterium;

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, ook hier worden voorwaarden aan gesteld.

Voorwaarden startersaftrek:

  • Je hebt ook recht op de zelfstandigenaftrek;
  • Je was in de 5 jaar voor het aangiftejaar minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • Je hebt in de 5 voorgaande jaren niet meer dan 2x de zelfstandigenaftrek toegepast.

MKB winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling is tevens een aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling ontvang je alleen als je ondernemer bent. De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. In 2013 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst.

Meewerkaftrek
Je ontvangt de meewerkaftrek als je aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent ondernemer;
  • Je voldoet aan het urencriterium;
  • Je fiscale partner werkt 525 uren of meer zonder vergoeding in je onderneming, of de vergoeding is lager dan € 5.000.

Het aantal meegewerkte uren moet aannemelijk gemaakt worden. Voor de fiscale partner is dit bedrag geen inkomen en hier hoeft dus geen belasting over betaald te worden.