Bitcoins zijn hot! heb jij ze al? Ik leg je kort uit hoe je het bezit en de winst van je bitcoins (en alle andere crypto currencies) thuis horen in de belastingaangifte over 2017.
Ook krijg je voor 2018 tips hoe je het slimste met je bezit en winst om kunt gaan!

Hoe werkt het?
In Nederland betalen we allemaal belasting, we kennen 3 boxen:
Box 1: Werk & Inkomen (hier valt ook je eigen bedrijf onder wanneer je een eenmanszaak hebt)
Box 2: Aanmerkelijk belang
Box 3: Vermogen De te betalen belasting wordt door de belastingdienst berekend. Vanaf 1 januari 2017 zijn de regels hiervoor veranderd. Ik zal je hier verder niet mee vermoeien, het is alleen wel goed te weten dat uiteraard bij meer vermogen er meer belasting moet worden betaald.  (als je het wel wilt weten: hier staat het uitgelegd).

Het bezit van de bitcoins vallen in box 3 (vermogen). Dit geldt voor alle cryptocurrencies, dus niet uitsluitend de bitcoins.

Vrijstellingen
Uiteraard heb je in box 3 wel een vrijstelling van € 25.000 per persoon, vanaf 1 januari wordt deze vrijstelling overigens verhoogd naar € 30.000,-. Daarnaast bestaat er een bijzondere vrijstelling voor contant geld en vergelijkbaar vermogen zoals cadeaubonnen en elektronisch geld. Het is goed verdedigbaar dat cryptocurrencies ook onder deze vrijstelling vallen.

Welke waarde voor je aangifte?
Voor de aangifte 2017 heb je de koers van 1 januari 2017 nodig. Tip: er is geen duidelijkheid over de koers die moet worden gehanteerd. Kies daarom de voor jou meest voordelige koers! Van de koersexplosie die eind 2017 heeft plaatsgevonden heb je dus voor de komende Inkomstenbelasting aangifte nog geen last van! Heb je pas in 2017 cryptocurrencies gekocht? Dan  hoef je deze niet mee te nemen in je aangifte. Let wel goed op dat over de aangifte 2018 de koers van 1 januari 2018 moet worden gehanteerd, dat kan dus een dure worden.

Wanneer je de winst omzet in inboedel dan is dit niet belast, inboedel valt namelijk niet onder Box 3. Denk aan een auto, boot, sieraden of een bijzonder (lekkere) fles sterke drank. Wanneer je dus op tijd je winst ten gelde maakt kan je hiermee dus zorgen voor een (veel) lagere belastingdruk in Box 3.

En de belastingdienst?
Tja, ze zijn niet gek daar natuurlijk. De banken zijn verplicht om je saldo af te geven en de belastingdienst zal er vast iets op gaan vinden om het te gaan controleren (alhoewel daar nu nog geheimzinnig over wordt gedaan).

Samenvattend: check de koers op 1 januari 2018, is deze explosief hoog overweeg dan om een deel van je winst over te zetten naar goederen. Uiteraard denken wij graag met je mee wat voor jou de beste situatie is. Maak dit jaar de keuze, na 31 december 2018 is de keuze voor je gemaakt door de belastingdienst en mag je afrekenen.

Veel succes met beleggen dit jaar!

Bron: www.indicator.nl