BTW terugvragen uit andere EU-landen

We zien het vaak voorbij komen. ZZP’ers die voor een opdracht langere tijd in het buitenland zijn of in het buitenland inkopen doen. In sommige gevallen kun je je BTW-nummer doorgeven zodat er geen buitenlandse BTW over berekend wordt. Maar het komt veel vaker voor dat er buitenlandse btw in rekening wordt gebracht waar je in Nederland vervolgens niets mee kan bij de BTW aangifte.

Voor de een gaat het om een paar euro per jaar, voor de ander loopt dit al gauw op tot honderden euro’s. Denk hierbij aan vele tankbonnen, reis- en verblijfkosten. Hoor jij bij die laatste groep? Denk er dan eens over na om deze BTW terug te vragen in het betreffende EU-land. Kost jouw administratie je al te veel tijd? Wij van ZZPerfect pakken het graag voor je op.

BTW terugvragen uit andere EU-landen

Heb je btw betaald in een ander EU-land? Zoals je vast weet kun je deze btw niet opgeven als voorbelasting bij de reguliere aangifte omzetbelasting. Deze btw kun je terugvragen uit dat EU-land via de Nederlandse belastingdienst, echter als je aan de voorwaarden voldoet en boven een bepaald drempelbedrag uitkomt.

Voorwaarden verschillen per EU-land

Per land gelden er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om de btw terug te kunnen vragen. Zo geldt voor de meeste landen dat je minstens € 50,- aan btw moet terugvragen in één jaar. Bij kleinere bedragen heb je dus pech. Ook kan het zijn dat je facturen mee moet sturen als het factuurbedrag boven een bepaald drempelbedrag uitkomt.

Hoe vraag je BTW terug?

De buitenlandse btw kun je terugvragen via een speciale internetsite van de belastingdienst. Hiervoor heb je inloggegevens nodig. Let op: dit zijn andere inloggegevens dan die waarmee je de reguliere BTW aangifte doet. Deze inloggegevens vraag je aan middels een aanvraagformulier van de belastingdienst. Je kunt btw terugvragen als je voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Je onderneming is in Nederand gevestigd
  • Je doet geen BTW aangifte in het land waar je BTW terug wilt vragen
  • Je gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten

Let op! BTW uit 2013 terugvragen?

Als je btw uit 2013 terug wilt vragen uit een ander EU-land moet je er snel bij zijn. Dit verzoek moet vóór 1 oktober binnen zijn bij de belastingdienst, anders wordt het mogelijk niet meer in behandeling genomen door het EU-land.