Belastingzaken

In deze artikelen gaan wij dieper in op je boekhouding en administratie.
De meest belangrijke onderwerpen hebben wij voor je op een rijtje gezet, van de verschillende belastingen die je kunt verwachten als ondernemer tot het regelen van je pensioen als ondernemer.

1. Vervoerskosten

Als ondernemer zijn zakelijk gereden kilometers aftrekbaar, maar hoe doe je dit met je auto, breng je deze zakelijk in of houdt je deze prive? En wat als je met het openbaar vervoer reist? Hier geven wij in grote lijnen een overzicht van de (on)mogelijkheden omtrent vervoerskosten.
LEES VERDER

2. Belastingen

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende vormen van belasting, de twee belangrijkste zijn de omzetbelasting (OB) en de inkomstenbelasting (IB).
LEES VERDER

3. Inkomstenbelasting

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over je ‘winst uit onderneming’ of je ‘inkomsten uit overig werk’ (zo noemt de belastingdienst je winst als je niet voldoet aan de fiscale criteria voor het ondernemerschap). Om te zorgen dat je zo veel mogelijk van je inkomsten overhoudt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als het urencriterium, aftrekposten en de voorlopige schatting en aanslag.
LEES VERDER

4. Omzetbelasting

Btw is de omzetbelasting die je betaalt over je omzet. Je berekent de btw in de prijs voor je producten of diensten (verschil tussen bruto en netto bedrag). Per maand, kwartaal of jaar doet u aangifte, en betaalt je de btw terug aan de belastingdienst. Btw die je zelf betaald hebt over zakelijke kosten mag je aftrekken.
LEES VERDER

5. BTW TERUGVRAGEN UIT ANDERE EU-LANDEN

We zien het vaak voorbij komen. ZZP’ers die voor een opdracht langere tijd in het buitenland zijn of in het buitenland inkopen doen. In sommige gevallen kun je je BTW-nummer doorgeven zodat er geen buitenlandse BTW over berekend wordt. Maar het komt veel vaker voor dat er buitenlandse btw in rekening wordt gebracht waar je in Nederland vervolgens niets mee kan bij de BTW aangifte.
LEES VERDER

6. Pensioen

In de wereld van de pensioenen kan het voor jou als ZZP’er onoverzichtelijk worden door de keuzes die je hebt. We leggen je heel beknopt uit hoe ons pensioenstelsel werkt, en welke mogelijkheden je hebt als ZZP’er. Zo kan jij je oude dag goed verzekeren voor fijne vakanties en lekker lunchen op het terras in de zon.
LEES VERDER