Uurtarief

De belangrijkste manier om een goed uurtarief te bepalen is om er achter te komen wat je opdrachtgever bereid is om voor je diensten of producten te betalen. Soms helpt het om het uurtarief te vergelijken met inkomen uit loondienst. Waar het op neerkomt, is dat je hoe dan ook zelf je uurtarief moet bepalen en dat hiervoor geen eenduidige manier voor is om deze te berekenen.
Daarbij zijn verschillende factoren van belang:

  • Marktwaarde van jezelf: deze staat niet vast maar wordt bepaald door de markt waarin je werkzaam bent en je persoonlijke vaardigheden.
  • Concurrentie in je branche: deze tarieven geven je in ieder geval een leidraad voor je eigen tarief. Houdt hierbij wel rekening met de marktwaarde van je concurrenten.
  • Opdrachtgevers: voor vaste opdrachtgevers is het niet ongebruikelijk een lager uurtarief te rekenen dan voor incidentele opdrachtgevers. Je bent immers verzekerd van werk en dat is ook wat waard. Daarnaast kun je ook werken met een vaste prijs/projectprijs of op basis van nacalculatie.
  • Minimum benodigde uurtarief: hoeveel moet je verdienen om het hoofd boven water te houden? Dit is je minimum benodigde uurtarief. Hiervoor is inzicht nodig in je persoonlijke en zakelijke vaste lasten.
  • Aard, omvang en urgentie opdracht: bij opdrachten die snel af moeten zijn, kun je vaak een hoger uurtarief rekenen. Ook zaken als overwerk, weekendwerk, duur van de opdracht en reiskosten zijn van invloed op je uurtarief. Evenals je relatie met de opdrachtgever. Gaat het om een opdracht in de non-profitsector of om een opdracht voor een commercieel bedrijf? Is het een eenmalige opdracht of kun je meer opdrachten verwachten?